Zakres tematyczny rozmów kwalifikacyjnych w ramach rekrutacji na studia II stopnia Kierunek kształcenia Zootechnika Rok akademicki 2018/2019

 

  1. Dziedziczenie cech jakościowych i ilościowych zwierząt gospodarskich.
  2. Metody pracy hodowlanej.
  3. Porównanie budowy tkanki mięśniowej różnych gatunków zwierząt.
  4. Układy rozrodczy i pokarmowy w aspekcie porównawczym.
  5. Budowa morfologiczna i rola układu powłokowego.
  6. Rasy zwierząt gospodarskich.
  7. Ważniejsze zestawy produkcyjne kur, indyków, kaczek i gęsi.
  8. Główne kierunki użytkowania bydła, drobiu, koni, kóz i owiec.
  9. Wpływ parametrów mikroklimatu na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich.
  10. Produkcja zwierząt gospodarskich w kraju i na świecie.
  11. Zasady żywienia zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.
  12. Czynniki wpływające na wartość pokarmową pasz.
  13. Klasy jakości mięsa i ich charakterystyka.
  14. Surowce i wyroby pochodzenia zwierzęce jako żywność funkcjonalna.
  15. Postępowanie z jajami przed lęgiem. Techniki lęgu.
  16. Pasożyty zwierząt gospodarskich – systematyka i znaczenie gospodarcze.
  17. Dobrostan zwierząt.
  18. Rola pszczół w rolnictwie.
  19. Naturalni wrogowie szkodników i biologiczne ich zwalczanie.
  20. Rybackie typy jezior.